آیا تلوژن افلوویوم برگشتپذیر است؟
به قلم Jo Lewin RNutr
ترجمه: مینا اخوان، کارشناس مدیریت پژوهشی سازمان نظام پزشکی
نظارت و راهنمایی: دکتر حسن رودگری
در این مقاله به بررسی اجمالی علائم،علل، نحوه رفتار،تشخیص و راه های رشد سریع و دست آوردهای پزشکان در خصوص تلوژن افلوویوم می پردازیم. تلوژن افلوویوم یک نوع موقت ریزش موست که معمولاً پس از استرس،شوک یا حادثه ای اتفاق می افتد و محدوده ی بالای کف سر را درگیر می کند. تلوژن افلوویوم با اختلال ریزش موی آلوپسی آره آتا متفاوت است. در این اختلال ممکن است مقدار زیادی از موی سر انسان از بین برود اما این حالت موقتی بوده و بعد از مدتی مو به طور معمول رشد می کند. در این مقاله به بررسی علل و علائم این بیماری پرداخته و راه های درمان از جمله تغییرات غذایی را که ممکن است به رشد مو کمک کند را ارائه می دهیم .
تلوژن افلوویوم چیست؟
فردی که بیش از 6 ماه ریزش مو را تجربه می کند به عنوان فرد مبتلا به تلوژن افلوویوم مزمن شناخته می شود این بیماری اغلب برگشت پذیر است. فرد مبتلا به این بیماری تمام موی سر خود را از دست نمی دهد اگرچه ممکن است تارهای موی او به طور قابل توجهی نازک باشد. تلوژن افلوویوم نوعی اختلال ریزش مو است که از طریق افزایش ریزش تارهای مو قابل تشخیص بوده و معمولا در خانم ها اتفاق می افتد و اغلب ناشی از اختلال در چرخه ی مو است.
چرخه مو به طور معمول دارای سه مرحله است :
- 1-آناژن یا مرحله ی رشد
- 2-کاتانگ یا فاز انتقالی
- 3-تلوژن یا فاز استراحت
تلوژن افلوویوم معمولا با فاز تلوژن (استراحت) همراه است و به طور معمول 5 تا 10 درصد از موی یک فرد در این مرحله ریزش پیدا می کند. در تلوژن افلوویوم فاز آناژن کاهش پیدا می کند و این بدان معناست که موها کمتر به دو مرحله ی بعدی وارد میشوند. با این شرایط حدود 30 درصد از فولیکول های مو به مرحله ی تلوژن حرکت می کنند و این بدان معناست که مو ریزش پیدا میکند.
علائم:
علامت اصلی تلوژن افلوویوم مقدار مویی است که یک فرد از دست می دهد، وقتی آنها را شانه می زند یا می شوید و یا وقتی که از خواب بیدار می شود و موهای زیادی را روی بالش خود مشاهد می کند.
علت:
عوامل زیر می تواند موجب اختلال در چرخه ی مو گردد:
- 1-استرس شدید و طولانی مدت. استرس می تواند عامل بروز تلوژن افلوویوم باشد و عموماً ریزش مو سه ماه بعد از رویداد استرس زا اتفاق می افتد .
- 2-رژیم غذایی نامناسب. مو برای رشد احتیاج به مواد مغذی همچون پروتئین،آهن، ویتامین B و روی دارد. کمبود این مواد می تواند بر رشد مو تاثیر منفی گذاشته و موجب ریزش مو گردد.
- 3-کاهش وزن ناگهانی. از دست دادن وزن و محدودیت کالری مزمن مانند آمورکسیا عصبی می تواند موجب ریزش مو گردد.
- 4-بارداری و زایمان. در طول بارداری مو ها در مرحله رشد طولانی تری قرار دارند. تغییرات هورمونی که طی 3 تا 6 ماه بعد از تولد نوزاد رخ می دهد می تواند موجب تلوژن افلوویوم و ریزش مو شود . این اختلال تلوژن افلوویوم پس از زایمان نامیده می شود .
- 5-یائسگی. تغییرات هورمونی که در طول یائسگی اتفاق میافتد می تواند موجب بروز تلوژن افلوویوم گردد.
- 6-مصرف داروهای خاص. مصرف برخی داروهای پزشکی خاص یا داروهای تفریحی و مخدر از عوامل بروز تلوژن افلوویوم به حساب می آید.
- 7-شرایط بهداشتی. بیماری های خود ایمنی، عواملی که بر عملکرد غده تیروئید اثر می گذارند و آلوپسی آره آتا میتواند از عوامل ایجاد تلوژن افلوویوم باشد.
- 8-انجام اعمال جراحی. انجام اعمال جراحی بسته به نوع روش،طول مدت اقامت در بیمارستان، داروهای مصرفی و وضعیت کلی تغذیه ،تماس با مواد شیمیایی سمی فلزی نیز می تواند موجب ریزش مو گردد.
نحوه درمان:
درمان تلوژن افلوویوم با توجه به آنچه که موجب ریزش مو می گردد متفاوت است.زمانی که چرخه ی ریزش مو شروع شد باید مجددا چرخه را به حالت نرمال در آورد تا ریزش مو قطع شود.
گزینه های درمان:
- داشتن رژیم غذایی مناسب و رفع کمبودهای تغذیه ای
- کاشت مو بدون انجام عمل حراجی
- درمان های هورمونی برای افراد یائسه
- مراجعه به مشاور برای مدیریت استرس یا اضطراب
فرد باید از انجام کارهایی که موجب آسیب دیدن مو می شوند اجتناب کند مثل استفاده از مواد شیمیایی یا حرارت بالا برای حالت دادن به مو ( فر کردن یا صاف کردن).
داشتن رژیم غذایی مناسب برای رشد مو الزامی است. پروتئین ها بلوک های ساختمانی برای رشد مو فراهم می کنند.به همین جهت اطمینان حاصل کنید که رژیم غذایی شما حاوی مقادیر زیادی از مواد غذایی حاوی پروتئین مانند گوشت،تخم مرغ،ماهی،لوبیا، دانه غلات و آجیل باشد. لیزین اسید آمینه نیز ممکن است برای رشد مو بسیار موثر و مهم باشد.کمبود آهن نیز یکی از دلایل ریزش مو به حساب می آید. بهتر است در تغییرات رژیم غذایی مواد غذایی غنی از آهن نیز گنجانده شود مواد غذایی مانند گوشت قرمز،جگر،سبزیجات با برگ های سبز تیره،لوبیا و عدس . استفاده از مکمل های غذایی نیز می تواند برای مدت کوتاهی تا زمان بهبود وضعیت تغذیه گزینه ی مناسبی باشد. برای مشاوره ی تخصصی می توان به یک متخصص بیماری های پوست یا تریکولوژیست ( متخصصان سلامت مو) مراجعه کرد.
ریزش سریع مو:
در تلوژن افلوویوم شایع است که موها طی 3 تا 6 ماه بعد از بروز این اختلال ریزش پیدا می کنند. گاهی اوقات ریزش مو کم میشود اما به طور کامل متوقف نمی شود و در اکثر موارد فرد 50 درصد از موهای خود را از دست می دهد.
راه های درمان:
هنگامی که تلوژن افلوویوم اتفاق می افتد پزشک در مرحله ی اول به دنبال بررسی دلیل این اختلال است و ممکن است برای تشخیص آزمایش های زیر را انجام دهد :
- اندازه گیری قطر و طول موهای از دست رفته می تواند به پزشک کمک کند تا بیماری تلوژن افلوویوم و آلوپسی آره آتا را از هم تفکیک کند.
- آزمایش سنجش میزان ریزش مو ،اندازه گیری موهای ریخته شده.
- انجام آزمایش شستشو که می تواند میزان ریزش مو در هر شستشوی مو را مشخص کند.
- انجام آزمایش خون برای تشخیص علت ریزش مو. این آزمایش می تواند به تشخیص کمبود آهن و یا کم کاری تیروئید کمک کند.
یک متخصص پوست می تواند از روی علائم ظاهری بیمار؛ بیماری تلوژن افلوویوم آن را تشخیص دهد علائمی مانند سلامت مو، ظاهر پوست سر، هرگونه تکه های طاسی در سر و رشته موهای نازک.
به طور کلی بیماری تلوژن افلوویوم یک علت موقت و شایع ریزش مو است . که معمولا چند ماه بعد از ابتلا علائم آن بروز میکند. به طور کلی 6 ماه طول می کشد و درمان خاصی ندارد اما تغییر سبک زندگی و تغذیه می تواند علاتم آن را کمتر کرده و به رشد سریع تر مو کمک کند.
برای مطالعه بیشتر میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321590.php: