با توجه به ماهیت صنفی و اصل مردم نهاد (NGO) بودن سازمان نظام پزشکی، بدیهی است که اولویتهای پژوهشی سازمان ترکیبی ازعناوین علمی و صنفی مرتبط با علوم و یا مسایل حرفه پزشکی از یک سو و از سوی دیگر مسایل اجتماعی، خدماتی و اقتصادی مرتبط با موضوع سلامت باشد. این سازمان طبق قانون وظیفه ارائه خدماتی را بطور مستقیم به جامعه پزشکی تحت پوشش وهمچنین به عموم مردم که دریافت کنندگان خدمات پزشکی هستند بر عهده دارد که این خدمات خود تشکیل دهنده موضوعات تحقیقی میتوانند باشند.
جمع کثیری از پزشکان، دندانپزشکان، داروسازان، فیزیوتراپها، ماماها، دکترای علوم آزمایشگاهی و گروههای پروانه دار همانند فیزیوتراپیستها، گروه های تغذیه، شنوایی شنایی و بینایی سنجی و امثالهم که عضو سازمان نظام پزشکی میباشند علاوه بر اشتغال در مراکز دولتی در بخش خصوصی نیز فعالیت دارند که این خود موجب ایجاد و دسترسی به دو نوع دیتای قابل استفاده (منابع خام تحقیقاتی) برای پژوهش میگردد. هرچند در بخش خصوصی حجم دیتا میتواند بزرگتر از همتای دولتی خود باشد اما نحوه تجمع دیتا غیر منسجم تر بوده و از پراکندگی و خاصیت کاربردی کمتری برخوردار است که ساماندهی آن خود از موضوعات پژوهشی مهم سازمان است.
تمامی گروهای شغلی تحت پوشش سازمان هم میتوانند از جانبی تامین کننده منابع اطلاعات پژوهشی بوده و هم از جانب دیگر نقش بازوهای اجرایی را در پژوهشهای مرتبط با هر دو بخش خصوصی و دولتی ایفا نمایند و در حقیقت این سازمان است که میبایست با ایجاد سازو کار لازم از چنین ظرفیتهای کلان ملی در راستای بررسی نیازمندیهای پژوهشی صنوف تحت پوشش خود و برای ارتقای علمی و عملی سطح کیفی و کمی خدمات سلامت که توسط آنان ارائه میشود بهره ببرد. فلذا امر پژوهش در سازمان نظام پزشکی برخلاف دانشگاهها و مراکز تحقیقات دولتی، رویکردی کاربردی تر و اجتماعی تر خواهد داشت و در نتیجه بیش از اینکه از طرحهای سازمان یافته دستگاههای اجرایی که محدویتهای خاص خود را در انتخاب و اجرا دارند از نیازهای جامعه تحت پوشش خود بجای آن تبعیت خواهد کرد.
بر مبنای همین اختلافات ماهیتی و زمینه ایی، سازمان نظام پزشکی کشور اقدام به تکمیل و بازسازی سیستم پژوهش خود در سال 1395 نمود و ساختار جدیدی را برای اجرای چشم انداز پژوهشی بلند مدت خود تدوین و تشکیل داد که شورای پژوهشی سازمان و حوزه های تابعه کشوری از جمله این تمهیدات میباشد.
بدیهی است نیل به این اهداف سازمان را به تشکیلاتی پژوهش-محور تبدیل خواهد نمود که میتواند از نتایج پژوهشهای کاربردی خویش در راستای بهبود خدمات سلامت در سطح ملی و ارتقای سازمانی خویش استفاده نماید. اهداف چشم انداز پژوهشی سازمان برای 5 سال آتی عبارتند از:
- 1. فراهم کردن زیر ساختارهای لازم به منظور تبدیل سازمان به یک موسسه پژوهش محور به نحوی که کلیه سیاستگذاریهای کلان سازمان بر مبنای نتایج حاصله از پژوهشهای راهبردی آن باشد.
- 2. تقویت ساختار شورای پژوهش و نهادینه کردن این تشکیلات در چارت سازمان نظام پزشکی
- 3. تبدیل سازمان به یک موسسه حامی پژوهش (Granting Body)
- 4. شناسایی و ارزیابی دائمی مشکلات، معضلات و آسیبهای درون سازمانی از طریق تحقیقات کوتاه و بلند مدت مستمر
- 5. شناسایی مشکلات، چالش ها و آسیبهای شایع و یا جدی موجود در بین شاغلان حِرَف پزشکی تحت پوشش سازمان و حِرَف مرتبط با اصل سلامت فردی و اجتماعی از طریق پژوهشهای میدانی
- 6. ایجاد سازوکار موثر و مستمر و دائمی در جهت جلب همکاریهای بخش خصوصی در امر پژوهشهای علمی
- 7. ایجاد تحرک تحقیقاتی و بنا نهادن سازوکارهای موثر در همین راستا
- 8. ایجاد ارتباط مستمر و پویا همراه با مشارکت موثر با معاونتهای پژوهشی دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی و موسسات پژوهشی داخلو خارج کشور
- 9. ساماندهی به وضعیت مجله علمی سازمان و ارتقای سطح فعلی
- 10. ایجاد مرکز راهنمایی و راهبردی سازمان برای هدایت و مساعدت به پژوهشگران کشور در راستای نیازهای علمی از جمله شناسایی و تعریف موضوع مقالات، متدولوژی، تنظیم بحث، پیشگیری از کپی برداری غیر مجاز Plagiarism ، ارتقای زبان مقالات و غیره
- 11. تهیه برنامه های مدون برای دوره های آموزش پژوهش
- 12. ایجاد بانک اطلاعات پژوهشگران برتر برای نیازهای پژوهشی سازمان
-
|