تاثیر مصرف اسیدهای چرب در داشتن عمر طولانی

آیا مصرف اسیدهای چرب از نوع امگا 6 در داشتن عمر طولانی موثر است؟

به قلم:

ترجمه: مینا اخوان، کارشناس مدیریت پژوهشی سازمان نظام پزشکی

نظارت و راهنمایی: دکتر حسن رودگری

 

 

تحقیقات جدیدی که در فنلاند انجام شده است از این عقیده حمایت می کند که مصرف اسیدهای چرب امگا ۶ از مرگ زودرس انسان پیشگیری می کند. دانشمندان دانشگاه فنلاند شرقی اطلاعات ۲۵۰۰ مرد را به مدت ۲۰ سال مورد بررسی قرار دادند و از این مطالعه مشخص شد که بالا بودن سطح اسید چرب امگا ۶ و لینوئیک اسید هر دو با ریسک پایین تری از مرگ و میرهای ناشی از بیماری های قلبی و عروقی مرتبط بودند. لینوئیک اسید بر اساس ادعای Jyrki Virtanen   " استاد اپیدمیولوژی تغذیه " شایع ترین اسید چرب امگا ۶ غیر اشباع است . یافته های او و همکارنش در این خصوص در مجله تغذیه بالینی امریکا منتشر شده است.

اسیدهای چرب امگا ۶ یک گروه از اسیدهای چرب اشباع نشده هستند که در غذاهای گیاهی مانند روغن های گیاهی ، انواع دانه‌ها، آجیل، لوبیا و غلات وجود دارد. نام آنها برگرفته ازاین حقیقت است که اولین باند دوگانه ی آنها در ششمین پیوند کربن کربن از شمارش انتهای متیل (CH3) ستون فقرات هیدروکربن آنها قرار دارد. در حال حاضر مباحث زیادی در خصوص مزایای سلامت اسیدهای چرب امگا ۶ وجود دارد و هرچند تا بحال به طور گسترده ای به علت تاثیری که بر روی سطح کلسترول دارند مورد ستایش قرار گرفته اند اما هنوز در مظان این اتهام نیز هستند که تصور می شود آنها می توانند برای سلول آسیب رسان باشند. " مانند گسترش التهاب در سطح پایین که با بیماری های قلبی و عروقی همراه است. " واقعیت نهفته پشت این تفکر این است که بدن ما اسید لینوئیک غذا را به یک اسید چرب دیگری مانند اسید امگا ۶ که اسید آراکیدونیک نامیده می شود تبدیل می کند که به نوبه ی خود برای تولید برخی ترکیبات ضد التهابی استفاده می شود. برخلاف اسید لینوئیک، سطح خون اسید آراکیدونیک وابسته به رژیم غذایی نیست. و مفهوم اینکه رژیم غذایی حاوی مقدار بالای اسیدهای چرب امگا ۶ مانند اسید لینوئیک موجب افزایش خطر ابتلا به التهاب می شود این واقعیت را نادیده میگیرد که اسیدهای چرب امگا ۶ باعث افزایش ترشح ترکیبات ضد التهابی نیز می شوند

تحقیقات پروفسور Virtanen   و همکارانش بر روی انواع مشکلاتی که ارتباط میان رژیم غذایی و خطر ابتلا به بیماری ها را نشان می دهد متمرکز شده است. آنها برای تحقیقات خود از داده های موجود در  Kuopio Ischaemic Heart Disease (KIHD) و مطالعه بر روی ریسک بیماری های قلبی استفاده کردند. مطالعه KIHD یک مطالعه گسترده و مداوم در مورد خطرهای بیماری های قلبی و عروقی است که به بررسی جمعیتی از مردان میانسال در فنلاند شرقی پرداخته و در آن دیده شده که مردان این منطقه دارای نرخ بالاتری از ثبت بیماری  قلبی و عروقی هستند . داده های مطالعه شامل مقدار اسیدهای چرب موجود در خون ۲۴۸۰ هزار مرد بین سنین ۴۲ تا ۶۰ ساله است که طی سالهای ۱۹۸۴ تا ۱۹۸۹ در این تحقیق وارد شده اند .آنها به طور متوسط ۲۲ سال تحت بررسی قرار گرفتند که طی این مدت ۱۴۴۳ نفر جان خود را به دلیل بیماری متفاوت از دست داده اند. البته در این تحلیل مردانی که به دلایل دیگری از جمله حوادث جان خود را از دست دادند را از چرخه مطالعه خارج کرد. برای بررسی دقیق تر محققان مردان را بر اساس میزان چربی خون اسید لینوئیک به ۵ گروه تقسیم کردند و سپس نرخ مرگ و میر را در این ۵ گروه مقایسه نمودند. آنها دریافتند افرادی که سطح بالاتری از چربی اسید لینوئیک در خون خود دارند ۴۳ درصد کمتر از دیگران در معرض خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی عروقی قراردارند. تجزیه تحلیل های عمیق تر نشان داد که الگوی مشابهی برای مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی و عروقی و یا مرگ ناشی از سایر بیماری ها و یا سرطان وجود دارد. اما با این حال الگوی متفاوتی برای مرگ و میر ناشی از سرطان یافت نشد

پروفسور Virtanen   و گروه همکاراش تجزیه و تحلیل خود را این بار در مورد سطح خونی اسید آراکیدونیک انجام دادند و با اینکه الگوهای مشابهی پیدا کردند اما آن الگوها به مراتب ضعیف تر بودند. آنها به یافته های تازه ای دست پیدا کردند و درخواست نمودند تا برای تکمیل اطلاعات خود و تائید یا رد اثر سطح اسید آراکیدونیک بالا بر کاهش خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی و عروقی، مطالعه جدید دیگری داشته باشند. محققان همچنین به یافته های ارزشمندی رسیدند که از جمله آن این است که:

"  اگرچه مردانی که در مطالعه آنها شرکت کرده بودند، هنگام ورود به این تحقیق به سرطان،دیابت و یا بیماری های قلبی و عروقی مبتلا بودند، اما نتایج به دست آمده به میزان زیادی برای آنها مشابه بود و نتیجه ی کلی تحقیق بیانگر این بود که هرچه سطح خونی اسید لینوئیک بالاتر باشد خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی و عروقی کمتر می شود."

 

برای مطالعه بیشتر در این خصوص به لینک زیر مراجعه فرمایید:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321266.php