اجتناب از نوشیدنی های اسیدی


چرا باید از خوردن نوشیدنی‌های اسیدی اجتناب کرد؟

به قلم:  

ترجمه: مینا اخوان، کارشناس مدیریت پژوهشی سازمان نظام پزشکی

نظارت و راهنمایی: دکتر حسن رودگری

 

 

اگر تمایل به خوردن چای میوه ای داغ دارید بهتر است این مقاله را مطالعه کنید،شاید تمایل پیدا کردید روش خود را تغییر دهید. بررسی های جدید نشان می دهند صرفا خود مواد غذایی که ما می خوریم و می نوشیم نمی تواند به تنهایی روی فرسایش دندان ما اثر بگذارد بلکه این نیز مهم است که چگونه می خوریم و می نوشیم !

محققان کینگز کالج لندن در بریتانیا به دنبال یافتن مواد غذایی اسیدی و نوشیدنی هایی که موجب فرسایش دندان ها می شوند و اینکه آیا روش مصرف آنها تاثیری در روند فرسودگی دندان دارد یا خیر هستند. دکتر Saoirse O’toole   و همکارانش که در دانشگده مهندسی بافت و بیوفوتونیک در دانشکده دندانپزشکی کالج لندینگ کار می کنند نتیجه یافته های خود را در مجله دندان پزشکی بریتانیا گزارش داده اند.

فرسایش دندان " که به عنوان فرسایش دندان یا فرسایش اسیدی شناخته می شود" زمانی رخ می دهد که اسید سطح مینای دندان را می پوشاند " مینای دندان لایه ی بیرونی پوشش دهنده دندان است" با گذشت زمان و فرسایش سطح دندان ،تغییر رنگ در دندانها ایجاد شده و این امر موجب ایجاد حساسیت و حتی از دست رفتن دندان می شود. یکی از علت های اصلی پوسیدگی دندان وجود اسید در غذاها و نوشیدنی ها ما است و نوشابه و آب میوه ها از بزرگترین مجرمان پوسیدگی دندان هستند .

به گفته ی دکتر O’Toole و همکارانش اما برخی افرادی که این مواد غذایی را استفاده می کنند دچار پوسیدگی و فرسایش دندان نمی شوند و حالا سوال بزرگ این است که آیا چگونگی مصرف مواد غذایی اسیدی تاثیری در روند فرسایش دندان ها دارد؟ برای پیدا کردن پاسخ محققان 600 نفر از افراد بزرگسال را مورد بررسی قرار دادند که از این بین 300 نفر آنها دارای پوسیدگی دندان و 300 نفر دارای دندان های سالم بودند. در این مطاله از افراد شرکت کننده در مورد زمان و میزان مصرف مواد غذایی اسیدی سوال شد و از آنها خواسته شد تا عادات خود را اعم از نوع مصرف نوشیدنی های سرد و گرم و دهان شویه ها اعلام کنند. محققان همچنین به بررسی داده های مطالعات دیگر برای تعیین اینکه بدترین غذاها و نوشیدنی ها برای دندان چیست پرداختند.

غذاها و نوشیدنی های اسیدی در پوسیدگی دندان مؤثرند

تحقیقات نشان دادن میزان مصرف غذاها و نوشیدنی های اسیدی اثر مستقیم در پوسیدگی دندان دارد. افرادی که در رژیم غذایی خود روزانه 2 بار از مواد غذایی اسیدی استفاده کرده بودند 11 بار بیشتر از دیگران به پوسیدگی دندان دچار شده بودند و هنگامی که مصرف نوشیدنی های اسیدی در رژیم غذایی آنها کاهش پیدا کرد متعاقب آن پوسیدگی دندان نیز به نصف کاهش یافت. محققان همچنین مشاهده کردند مصرف یک یا چند روزه مواد غذایی اسیدی تاثیر چندانی در پوسیدگی دندان ندارد اما اگر قردی به طور معمول در هر وعده ی غذایی خود یکبار از مواد غذائی اسیدی استفاده کند به آنها توصیه می کنند مواد اسیدی را به تنهایی استفاده نکرده و همراه وعده های غذایی غیر اسیدی دیگری استفاده کنند. استفاده مکرر از چای های میوه ای ، آب میوه ها، طعم دهنده ها و حتی داروهایی با طعم میوه مانند مصرف مواد غذایی ترش و سرکه خطر پوسیدگی دندان را افزایش می دهند. همچنین محققان دریافتند افزودن طعم های میوه ای به نوشیدنی های گرم مثل افزودن لیمو به آب گرم،آنها را شبیه اسید کولا می کند .علاوه بر این نوشیدنی های بدون قند نیز مانند سایر نوشابه های شیرین برای دندان مضر بوده و نوشیدنی های گرم پتانسیل فرسایش بیشتری نسبت به نوشیدنی های سرد دارند.نکته مهم این است که دانشمندان متوجه شدند که نوع غذاها و نوشیدنی هایی که استفاده می کنیم در روند فرسایشی دندان اثر تشدیدی می توانند داشته باشند.به گفته ی محققان پوسیدگی دندان زمانی افزایش می یابد که ما نوشیدنی را در دهان خود بچرخانیم و یا مواد غذا را قبل از بلعیدن در دهان خود نگهداریم و یا دهان خود را با مواد اسیدی شستشو دهیم. محققان همچنین اعتقاد دارند مصرف آب آشامیدنی و شیر بعد از استفاده از مواد اسیدی به حفظ دندان ها کمک می کنند.با توجه به افزایش پوسیدگی دندان دکتر O’Toole معتقد است پرداختن به این موضوع که چه عواملی می تواند پوسیدگی های دندانی را افزایش دهد و پیشگیری از آنها امری بسیار حیاتی است.کاهش مصرف مواد اسیدی در رژیم غذایی کلید اصلی تاخیر در پوسیدگی های دندانی است اگرچه تغییر عادات غذایی مشکل است اما دادن آگاهی و مداخلات رفتاری هدفمند می تواند تاثیر مثبتی بر ترک عادات مضر داشته باشد.

برای مطالعه بیشتر در این خصوص به لینک زیر مراجعه کنید:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/321043.php