رژیم های متناوب ناشتا و خطر دیابت

آیا رژیم های متناوب ناشتا باعث افزایش خطر دیابت می شوند؟

منبع: 

ترجمه: محبوبه محمدزکی، کارشناس مدیریت پژوهشی سازمان نظام پزشکی

نظارت و راهنمایی: دکتر حسن رودگری

 

 

 

رژیم ناشتای هر روز، برای از دست دادن وزن، به عملکرد هورمون تنظیم کننده قند یعنی انسولین آسیب می‌زند که ممکن است خطر دیابت را افزایش دهد

 

براساس اطلاعات ارائه شده در نشست سالانه انجمن اروپایی غدد درون ریز ECE 2018 در بارسلون، رژیم ناشتای هر روز برای از دست دادن وزن، به عملکرد هورمون تنظیم کننده قند، انسولین آسیب می‌زند که ممکن است خطر دیابت را افزایش دهد. این یافته ها نشان می دهد که رژیم های غذایی ناشتا ممکن است با خطرات سلامتی درازمدت همراه شود و قبل از شروع چنین برنامه های کاهش وزن به این نکته باید توجه دقیق شود.

دیابت نوع ۲ یک بیماری همه گیر جهانی است که اغلب به رژیم غذایی ضعیف و شیوه زندگی کم‌تحرک مربوط می شود، به همین دلیل به شدت با چاقی در ارتباط است. قند خون تا اندازه‌ای توسط هورمون انسولین تنظیم می شود که توسط لوزالمعده تولید می شود، اگر سطح انسولین بسیار پایین باشد یا بدن به اثرات آن مقاوم شود، در نتیجه دیابت نوع ۲ و سطح بالای قند خون می تواند باعث مشکلات جدی سلامت گردد  به‌ طوری که قلب، کلیه و چشم را درگیر می کند. علاوه بر استراتژی های پزشکی مورد استفاده برای درمان دیابت نوع ۲، به بیماران نیز توصیه می شود تا برای کاهش وزن در شیوه زندگی و و رژیم غذایی تغییراتی ایجاد کنند. به تازگی، رژیم های غذایی ناشتا متناوب محبوبیت عمومی برای کاهش وزن به دست آورده اند، هرچند شواهد در مورد موفقیت آنها متناقض بوده است و در مورد اثرات سلامتی و خطرات بالقوه بلند مدت آنها ما دانش و مستندات کافی نداریم. تحقیقات قبلی نیز نشان داده است که ناشتا بودن کوتاه مدت می تواند مولکول هایی بنام رادیکال‌های آزاد تولید کند که از مواد شیمیایی بسیار واکنش‌پذیر هستند و می توانند موجب آسیب به بدن در سلول شوند و ممکن است با اختلال در عملکرد عضو، خطر ابتلا به سرطان افزایش و یا روند پیری تسریع شود.

به منظور بررسی اینکه آیا یک رژیم غذایی ناشتای متناوب می تواند رادیکال های آزاد مضر ایجاد کند، آنا بوناسا و همکارانش از دانشگاه سائو پائولو در برزیل، اثرات ناشتا بودن  هر روز بر وزن بدن و بر سطوح رادیکال آزاد و عملکرد انسولین موش صحرایی بالغ را در بیش از یک دوره ۳  ماهه را بررسی کرده‌اند. گرچه وزن بدن موش و مصرف غذا در طول دوره مطالعه همانطور که انتظار می‌رفت، کاهش یافته بود، مقدار بافت چربی در شکم آنها در واقع افزایش یافته بود. علاوه بر این، سلول های لوزالمعده که انسولین آزاد می‌کنند، آسیب‌هایی را نشان داد، همینطور افزایش سطوح رادیکال های آزاد و نشانگرهای مقاومت به انسولین نیز شناسایی شد.

آنا بوناسا می‌گوید: این اولین مطالعه ایی است که نشان می دهد که علیرغم کاهش وزن، رژیم های ناشتای متناوب ممکن است به  لوزالمعده آسیب برساند و عملکرد انسولین را در افراد سالم طبیعی تحت تاثیر قرار دهند، که نهایتا می تواند منجر به دیابت و مشکلات سلامتی جدی گردد.

محققان اکنون قصد دارند تحقیق کنند که چگونه این رژیم غذایی لوزالمعده و عملکرد انسولین را مختل می‌کند. گزارش های متناقض زیادی در مورد مزایا و معایب و همینطور بسیاری از انواع مختلف رژیم های ناشتا متناوب وجود دارد. اگر چه طبق این داده ها در موش هایی با وزن نرمال اثرات مثبت بر افزایش وزن و مصرف غذا به دست آمد، اما نتایج نشان می دهد که در دراز مدت ممکن است آسیب ایجاد شود و برای ارزیابی اینکه چگونه افراد ممکن است تحت تأثیر این رژیم  قرار بگیرند، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، به ویژه در افرادی که مشکلات متابولیکی دارند.

آنا هشدار می‌دهد که ما باید در نظر داشته باشیم که افراد دارای اضافه وزن یا چاقی  که رژیم های ناشتا متناوب را انتخاب می‌کنند ممکن است مقاومت در برابر انسولین داشته باشند، بنابراین اگرچه این رژیم غذایی ممکن است منجر به کاهش سریع وزن شود، در بلند مدت ممکن است اثرات بالقوه و جدی مضر برای سلامت آنها داشته باشد، همانند ایجاد و یا بدتر شدن دیابت نوع ۲

.

برای مطالعه بیشتر در این خصوص به لینک زیر مراجعه فرمایید:

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180520090903.htm