خون مخفی در مدفوع و پیش بینی مرگ و میر

خون مخفی در مدفوع می تواند عاملی برای پیشبینی مرگ و میر باشد

به قلم: 

ترجمه: مینا اخوان، کارشناس مدیریت پژوهشی سازمان نظام پزشکی

نظارت و راهنمایی: دکتر حسن رودگری

بر اساس مطالعه ای که اخیراً در مجله BMJ  منتشر شده است، وجود "خون مخفی" در مدفوع می تواند موجب افزایش خطر مرگ در  باشد. بر اساس تحقیقات جدید انجام شده که توسط گلیان لیبی استاد بخش سرطان، از بیمارستان نینو ولز با کمک دانشکده پزشکی شهر داندی انگلستان رهبری شد، وجود خون در مدفوع یکی از راه های تشخیص سرطان کولورکتال است. شاید یکی از راه های کمتر شناخته شده برای تشخیص خون در مدفوع انجام آزمایش (FOBT ) است که عموماً برای تشخیص عوارض پنهانی بیماری ها و یا یافتن خون مخفی در مدفوع بیمار استفاده می شود. این تست معمولاً برای غربالگری و تشخیص سرطان کولورکتال در سالمندان و یا برای تشخیص آدنوماهایی که قبل از سرطان کولورکتال ایجاد می شوند، انجام می گیرد. همانطور که لیبی و همکارانش در مقاله خود توضیح می دهند،در مطالعات قبلی رابطه ی مؤثری بین وجود خون در مدفوع یک فرد ،سرطان کولورکتال و خطر مرگ زودرس ناشی از سرطان روده پیدا شده بود، اما این تحقیق به اندازه ی کافی دقیق نبود چرا که در آن مطالعه عواملی مانند جنسیت،سن،مصرف داروهای خاصی که ممکن است خطر خون ریزی داخلی را افزایش دهند و یا میزان محرومیت اجتماعی و اقتصادی منظور نشده بود. برای اصلاح این مطالعه لیبی و تیم وی تجویز دارو، سرطان روده و آمار  رکورد مرگ و میر  برای تقریبا 134000 نفر را به صورت بالینی در طی سال های 2000 تا 2016  مورد بررسی قرار دادند.

خطر مرگ به میزان 58 درصد افزایش یافت:                                                    

در طی 16 سال مطالعه، لیبی و تیم همراهش متوجه شدند که 2714 نفر نمونه های تحقیقاتی برای بررسی وجود خون مخفی در مدفوع با نتیجه آزمایش مثبت وجود دارند. محققان کلیه موارد مثبت را از لحظه پاسخ آزمایشگاه تا لحظه مرگ و یا تا پایان زمان 16 سال تحت مطالعه داشتند.

در این مطالعه مشخص شد عواملی مثل سن بالا،محرومیت های اجتماعی و اقتصادی و مذکر بودن شانس مثبت بودن خون مخفی در مدفوع را افزایش می دهد . همچنین داروهای تجویز شده مثل آسپرین نیز می تواند موجب افزایش احتمال دیده شدن خون در مدفوع باشد. در مقایسه با کسانی که جواب آزمایش خون در مدفوع آنها  منفی بود، افرادی که جواب آزمایش آنها مثبت گزارش گردیده بود تقریباٌ هشت برابر بیشتر در معرض مرگ ناشی از سرطان کولورکتال قرار داشتند، با این حال شگفت آور این بود که نتیجه مثبت آزمایش، موجب افزایش 58 درصدی خطر مرگ و میر  در کلیه بیماران شده بود. به طور خاص FOBT مثبت با افزایش خطر مرگ و میر ناشی از بیماری های گردش خون، بیماری های تنفسی، بیماری های گوارشی( به غیر از سرطان کولورکتال) بیماری های عصبی- روانی، بیماری های خون و بیماری های غدد درون ریز ارتباط دارد. این خطر همچنان برای آقایان، افراد مسن و دارای پیشینه اجتماعی سخت و اقتصادی محروم ببیشتر بوده است. نویسندگان مقاله هشدار می دهند که این تحقیق یک مطالعه مشاهداتی است و آنها هیچ توضیحی برای علت یافته ها ندارند. با این حال ممکن است التهاب عمومی که تمایل به آشکار شدن در روده از طریق خون ریزی را دارد همان ارتباط گمشده باشد. همچنین آنها معتقدند اگرچه افزایش میزان خون مخفی در مدفوع  را نمی توان عامل اصلی مرگ افراد دانست، اما این اتفاق ممکن است انعکاس دهنده ی این موضوع باشد که جنسیت، سن و محرومیت ها می توانند از عوامل اصلی و جدی خطر افزایش مرگ باشند. پروفسور Uri Ladabum  از دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد در کالیفرنیا در یک تفسیر همراه با این مطالعه می نویسد  FOBT میتواند دریچه منحصر به فردی است به سوی تعیین سلامت عمومی فرد باشد. وی معتقد است : شاید مهمتر از هر چیزی این است که خون مخفی در مدفوع یک عامل پیش بینی کننده برای تخمین امید به زندگی و همچنین برای تشخیص و بررسی بیماری ها غیر روده ایی همانند سرطان کولورکتال  باشد که عامل بخشی از مرگ ومیرهای رایج می باشند. سوالات بعدی اجتناب ناپذیر در این خصوص مرتبط میشود به کاربرد های این روش در  برنامه های غربالگری سازمان یافته (مثلا آنچه برای سرطان روده رایج است) و یا غربالگری های مقطعی برای بدخیمی های روده.

  

برای مطالعه بیشتر در این خصوص به لینک زیر مراجعه فرمایید:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/322468.php