علل فشار پشت چشم


علل فشار پشت چشم چیست؟

به قلم:   Dan Wessles

ترجمه: مینا اخوان، کارشناس مدیریت پژوهشی سازمان نظام پزشکی

نظارت و راهنمایی: دکتر حسن رودگری

 

 

انواع مختلفی از درد چشم وجود دارد که فشار پشت چشم یکی از عوامل آن است.در مجموع این احساس ناخوشایند ممکن است ناشی از مسائلی باشد که روی چشم اثر می گذارند و احتمال دارد به دلیل بیماری باشد که بافت اطراف صورت را درگیر کرده است.

در اینجا عواملی که می تواند منجر به فشار پشت چشم شود را مورد بررسی قرار می دهیم :

- میگرن و سردردهای دیگر

- عفونت های سینوسی

- بیماری گریوز

- نوریت اپتیک " التهاب عصب بینایی"

- دندان درد

- آسیب دیده گی های صورت

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد و راه های درمان چیست؟

 

1-میگرن و سردردهای دیگر

میگرن:

مرکز مطالعات میگرن در امریکا یادآور می شود که سردرد و درد چشم اغلب به هم می پیوندند. آنها همچنین اشاره می کنند که سردرد ها به دو عنوان سردرد های میگرنی و سردردهای ناشی از اضطراب تقسیم می شوند و هیچ  ارتباطی با بیماریهای خطرناک چشم ندارند . لازم به ذکر است که میگرن اغلب با فشار و درد پشت چشم همراه است.

سایر علائم میگرن عبارت است از :

- دردهای ضربانی سر

- حالت تهوع

- حساسیت به صدا

- حساسیت به نور

- دیدن نور و شنیدن صداهای عجیب قبل از شروع سردرد

 

انواع سردردها:

سردرد ناشی از تنش و اضطراب: در این نوع از سردرد به جای درد ضربانی احساس سفت شدن و فشار در سر ایجاد می شود.

سردرد های خوشه ای، سردرد های خوشه ای معمولا بین 15 تا 180 دقیقه طول کشیده و اغلب تا 8 بار در روز رخ می دهد. عفونت، تورم یا درد در ناحیه صورت از جمله چشم ها از علل رایج سردرد های خوشه ای است.

 

2-عفونت های سینوسی

سینوس فضای خالی داخل جمجمه است که در بالا و پایین و بین دو چشم قرار دارد.مشکلات سینوسی اغلب شامل احساس درد در داخل و اطراف صورت می شود. یکی از علائم اصلی عفونت سینوسی درد و احساس فشار در اطراف چشم می باشد . بخصوص نوعی از عفونتهای سینوسی ( سینوزیت اسفنوئیدی) با درد پشت چشم ارتباط دارد. با توجه به تحقیقات مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) علائم دیگری از عفونت سینوسی عبارت است از : 

- آبریزش یا گرفتگی بینی

- از دست دادن حس بویایی

- سردرد

- احساس درد یا فشار در صورت

- احساس خلط در پشت گلو

- گلو درد

- تب

- سرفه

- خستگی

- بوی بد دهان

 

3-بیماری گریوز:

سردرد یکی از علائم رایج در بیش فعالی غده تیروئید و بیماری گریوز است. این بیماری می تواند باعث افزایش حجم  عضله و چربی در پشت چشم شود که همین امر موجب بیرون زدگی چشم از کاسه ی چشم می شود و حتی می تواند حرکت چشم را نیز محدود کند. تورم پشت چشم می تواند منجر به احساس فشار در چشم بشود. علائم متداول این بیماری عبارت است از :

- احساس سوزش در چشم

- خشکی چشم

- بازی بیش از حد معمول چشم

- بیرون زدگی چشم از حدقه

- حساسیت به نور

- دید دوگانه

- ایجاد زخم روی چشم

- از دست دادن بینایی

- تورم چشم

- عدم توانایی در حرکت دادن چشم

 

4-نوریت اپتیک یا همان " التهاب عصب بینایی"

نوریت اپتیک وضعیتی است که در آن عصبی که چشم ها را به مغز متصل می کند ملتهب و متورم می شود . و از عوارض جانبی آن درد ناگهانی چشم هاست که موقت بوده و معمولا چند روز ادامه پیدا نموده و می تواند در مدت زمان 4 تا 12 هفته بهبود پیدا می کند. عفونت ها می توانند منجر به نوریت اپتیک شوند و همچنین به طوری کلی این بیماری با مولتیپل اسکلروز (MS) مرتبط است و حدود 50 درصد از افراد مبتلا به بیماری MS دارای التهاب عصب بینائی بوده و می توان گفت اغلب اولین نشانه ی بروز بیماری MS  است. علائم این بیماری عبارتند از :

- کاهش بینائی

- کور رنگی

- تاری دید به ویژه هنگامی که دمای بدن افزایش می یابد.

- احساس درد در چشم به خصوص در زمان حرکت دادن آنها و واکنش ناخودآگاه به نور روشن

 

5-دندان درد:

دندان درد به ویژه اگر به دلیل عفونت باشد می تواند موجب ایجاد فشار و درد دراعصاب صورت و متعاقب آن ایجاد فشار براعصاب چشم گردد .به طور مثال نتیجه یک مطالعه موردی(Case study) در سال 2007 که در مجله پزشکی مالزی منتشر شد بیانگر آن است که چشم چپ فرد مبتلا به دندان درد بعد از دو روز متورم شده و دید چشم وی همراه با تورم کاهش پیدا کرده و درد با تورم افزایش یافته بود.

 

6-آسیب دیده گی صورت:

صدمات وارده به چهره در افرادی که صورت آنها در تصادفات یا ورزش های سنگین آسیب می بیند ممکن است منجر به احساس درد یا فشار پشت چشم آنها بشود .انواع مختلف شکستی صورت می تواند به کاسه ی چشم، عضلات، اعصاب و سینوس ها آسیب برساند.

برخی از علائم شکستگی کاسه ی چشم عبارتند از :

- بیرون زدگی یا فرو رفتگی چشم در داخل حدقه

- چشم سیاه

- دو بینی، تاری دید و یا کاهش بینایی

- آسیب دیده گیو تورم اطراف و نزدیکچشم

- یک شکاف صاف احتمالا با درد شدید هنگام باز کردن دهان

- گونه روی هم خوابیده و صاف که محتملا با درد شدید بهنگام باز کردن دهان همراه است

 

چه وقت به پزشک مراجعه کنیم ؟

فشار پشت چشم به خودی خود مشکل جدی محسوب نمی شود.اما ممکن است بیانگر یک بیماری حادتر باشد.اگر فردی علائمی مانند کاهش بینایی،چشمان دردناک،تب،سردردهای مکرر یا تورم صورت را مشاهده کرد باید به پزشک مراجعه نماید.

در صورتی که پزشک نتواند علت را تشخیص دهد فرد را به یک متخصص ارجاع می دهد تا او بتواند علت بیماری را مشخص و درمان را شروع کند.

متخصصینی که می توانند در این امر به فرد بیمار کمک کنند:

- متخصص گوش و حلق و بینی

- چشم پزشکان و متخصصین بیماری های چشمی

- جراح دندان پزشک

- نورولوژیست ها متخصصین مغز و اعصاب

 

برخی از روش های تشخیص بیماری عبارتند از :

- آزمایش خون برای تعیین سطح هورمون ها که در بیماری تیروئید و گریوز نقش مهمی دارد.

- سی تی اسکن برای داشتن یه تصویر دقیق از مغز و ارگان های آن و همچنین فضای حدقه چشم

- ام ار آی که تصویر دقیق تری در اختیار پزشکان از منطقه سر و صورت و چشم قرار می دهد

- آندوسکوپی سینوس ها برای آگاهی از سلامت سینوس ها

 

گزینه های درمان:

برای درمان موفقیت آمیز فشار پشت چشم باید عوامل آن به طور اساسی رفع شوند. داروهای ضد التهابی یا مسکن ها داروهای مطمئنی بوده و اگر فشار شدید نباشد و عامل جانبی دیگری در آن دخیل نباشد معمولا باعث بهبود می گردند. اگر فشار شدید و با علائم دیگری همراه باشد باید به پزشک مراجعه نمود و در عین حال از هرگونه درمان خودسرانه پرهیز کرد. داروهایی همانند ایبوپروفن، آسپرین ها یا استامینافن هایی که برای درمان سردرد استفاده می شوند، اسپرهای استروئیدی بینی یا آنتی هیستامین هایی که برای درمان عفونت های سینوسی استفاده می شوند ممکن است باعث تسکین شوند اما در موارد حضور احتمالی علل جانبی باید از مصرفشان تا ویزیت پزشک خودداری نمود.

 

نتیجه :

فشار چشم در اکثر می تواند ناشی از یک سردرد ساده یا عفونت سینوس ها باشد که به آسانی قابل درمان بوده و بعید به نظر می رسند که عوارض دیگری داشته باشند. اما باید دانست که فشار چشم ممکن است به دلیل بیماری های جدی تری مانند  التهاب عصب بینایی یا گریوز باشد که در این صورت نیاز به بررسی بیشتری دارد و در این موارد معمولا علائم دیگری به غیر از فشار چشم نیز وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرند.

برای مطالعه بیشتر در این خصوص به لینک زیر مراجعه نمایید:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/320936.php